Διακήρυξη

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Δήλωση της Σοφίας Ανδριοπούλου για την Ημέρα της Γυναίκας

Εμείς, οι γυναίκες και οι άντρες της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν τιμούμε απλά μία ακόμα επέτειο, αλλά εργαζόμαστε για να μην τη χρειαζόμαστε
Για πάνω από ένα αιώνα η σημερινή μέρα της 8ης Μαρτίου σηματοδοτεί τους κοινωνικούς αγώνες κυρίως των γυναικών για μία κοινωνία δικαιότερη μακριά από στερεότυπα αιώνων που με  επίκεντρο την ανδροκρατική κοινωνία διαμόρφωναν και εν πολλοίς διαμορφώνουν συνειδήσεις προδιαγράφοντας επαγγέλματα, αμοιβές, καθήκοντα, απολαβές αλλά και ολόκληρη την καθημερινή δραστηριότητα της ζωής.

Σε μία σύγχρονη δημοκρατική χώρα η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί ευχή, αλλά ακρογωνιαίο λίθο της ίδιας της ύπαρξής της. Γυναίκες και άνδρες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να μοιράζονται εξίσου τα αγαθά, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του σύγχρονου ανθρώπου, στην εργασία, την πολιτική, τον ελεύθερο χρόνο, την οικογένεια, την προσωπική ζωή. Στόχος μας ήταν και παραμένει η κοινωνική, πολιτική και εργασιακή χειραφέτηση όλων των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών με άξονα την ισοτιμία και το σεβασμό στην προσωπικότητα του καθένα και της καθεμίας χωριστά.
Η σημερινή κρίση με την εργασιακή και κοινωνική επισφάλεια που τη συνοδεύει έχει ως πρώτα θύματα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται. Διεργασίες υπόγειες, που ήδη συμβαίνουν δίπλα μας, αλλά καίριες αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών μπορεί να είναι πολλαπλές, όταν οι διακρίσεις λόγω φύλου διαπλέκονται με παράλληλες κοινωνικές διακρίσεις.
Εμείς, οι γυναίκες και άνδρες της Δημοκρατικής Αριστεράς σήμερα περισσότερο από ποτέ ζητούμε ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό πρότυπο συμβίωσης και συμμετοχής στην κοινή μας ζωή.
Ζητούμε από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και από όλους τους άνδρες και τις γυναίκες αυτής της χώρας να οραματιστούμε μαζί μία άλλη κοινωνία και να συμβάλουμε άμεσα  με στόχους και δράσεις που να ξεκινούν από σήμερα από τον καθένα μας προσωπικά και όλους μαζί.
Εμείς, οι γυναίκες και οι άντρες της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν τιμούμε απλά μία ακόμα επέτειο, αλλά εργαζόμαστε για να μην τη χρειαζόμαστε.
Σοφία Ανδριοπούλου
Τέως βουλευτής (ή καλύτερα) τέως βουλεύτρια
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου